6-urige werkdag

6-urige werkdag

Bij The Brandboost Company hanteren wij een fulltime werkweek van 30 uur, oftewel een 6-urige werkdag. Wij zijn van mening dat dit het beste is voor gezondheid, geluk én voor de organisatie.

Heb jij een kantoorbaan? Dan herken je het vast wel. Je hebt er al 6 uur werken op zitten en gaat om 15:15, na de laatste koffiepauze, weer aan het werk. Al snel staar je uit het raam en begin je wat meer te internetten. Je merkt dat jouw productiviteit achteruit is gegaan. Soms denk je vast dat je beter net zo goed naar huis kan gaan. Deze gedachten hebben wij ook lang gehad en nu brengen we het in de praktijk.

Gezond zijn én je gelukkig voelen is het fijnste wat er is. En wanneer jij goed in je vel zit en plezier hebt in je werk, dan kun jij in 6 uur hetzelfde wat je normaal in 8 uur zou doen.

6-urige werkdag

Onderzoek en studies

Uit meerdere studies is de afgelopen jaren gebleken dat mensen met een kantoorbaan niet langer dan 6 uur echt productief kunnen zijn. De 8-urige werkdag is gebaseerd op het verleden waarbij er nog meer productiewerk werd verricht. Tegenwoordig is er een kenniseconomie en zijn er meer kantoorbanen dan ooit tevoren.

Eerdere studies wezen uit dat het maken van meer uren een negatieve werking heeft. Een studie van de Stanford University in 2014 constateerde dat te veel werk de productiviteit naar beneden haalt. Een andere studie door het Families and Work Institute, stelde niet geheel verrassend dat oververmoeidheid op het werk tot meer fouten zal leiden. Een verkorte werkdag zou dus een voor de hand liggende oplossing zijn.

In de praktijk

Al jarenlang wordt de 6-urige werkdag in de praktijk getest. Met name in Zweden zijn ze actief testen aan het draaien. Een veelvoorkomend voorbeeld is het servicecenter van Toyota in Zweden dat al in 2003 één van de eerste (grote) bedrijven was die een verkorte werkdag instelden. Het bleek een succes. Niet alleen stegen de productiviteit, gezondheid en het geluk van de werknemers, maar ook de nettowinst nam met 25% toe.

Ook in Nederland is de 6-urige werkdag niet onopgemerkt gebleven en wordt er veel gesproken over testen, maar in de praktijk zijn er vooralsnog geen bedrijven die dit testen. Achmea heeft wel de fulltime werkweek teruggebracht naar 34 uur, maar dat is nog altijd niet de echte 30-urige werkweek.